Hei alle sammen!

Vi har knapt en uke igjen av 2021, et år med mange oppturer og noen nedturer for Træna sin del.

Covid-19 har vært et gjennomgangstema i år og vi har vært heldig som har hatt veldig lite smitte og så må vi bare tro at det skal holde resten av året og hele neste år. Når dette tar en ende er det vel ingen som tør å spå.

9. mars kom MS Fredrikke T. Olsen på sin første tur til Træna og en ting er sikkert det er en flott båt. I 2022 flyttes knutepunktet tilbake til Onøy og jeg håper og tror at vi skal få litt mer forutsigbare båtanløp. I det Fredrikke kom mistet dessverre Selvær hurtigbåtanløpet, på bakgrunn av at NFK/Boreal mener det er for trangt i Selværsundet. Fremover vil det bli viktig å få en bedre kommunikasjon mellom Husøy og Selvær med mellomliggende øyer. Dagens løsning er ikke god nok. I disse dagene så jobbes det med å montere flytebrygge for Fredrikke og MS Himmeltind skal være klar til bruk litt ut i 2022. Så får tiden vise om dette fungerer eller ikke, men jeg har trua inntil det motsatte er bevist.

Gaia Salmon og Træna 365 blir 2 spennende prosjekter som det blir flott å følge i 2022. Satser tungt på at begge prosjektene er igangsatt til neste år. Dette vil løfte Træna til nye høyder. Nye arbeidsplasser er sårt tiltrengt i vår flotte kommune, vi har behov for nye Trænværinger både «innfødte» og tilflyttere. «House by the sea» sin hytte og 2 tårn er ferdigstilt og de første gjestene er booket inn. Jeg synes det ble noen flotte bygg og med verdens vakreste utsikt. Kommunen ligger litt bak med sitt tårn og en hytte, men selve byggene er nå ferdigstilt. Det skal legges en liten plan for hvordan disse skal benyttes. Med ny utvidelse av Træna Arctic Fishing så tror jeg at man kan begynne å ane noe stort i Selvær innen fisketurisme. Vi bor jo i matfatet og det er dette vi skal leve av i fremtiden også. Selvær bygdeutvikling overtok skolebygget i år og har bygd noe om der. Har du ikke vært innom når de har kafe så er det å anbefale å ta turen.  Så skal vi ikke glemme hva vi har fra før, Træna Seafood er fortsatt i drift, det er viktig at vi klarer å opprettholde driften ved anlegget, og jeg tror ledelsen har en god plan for hvordan dem skal få dette til. Pelagia Træna er i en særstilling og med stadig små og større utvidelser så har jeg stor tro på at Pelagia Norge vil satse videre på Træna.

Jubileumsåret 2022.

Både Træna kommune og Trænafestivalen har jubileum i 2022. Kommunen har 150 års jubileum og Trænafestivalen har 20 års jubileum. Markering av kommunens sitt jubileum er under planlegging og 11. juni vil alle Trænværingene og andre gjester fra nær og fjern bli invitert til markering av dagen. Program for dagen kommer etter hvert, men det kan vær lurt å sette av denne lørdagen allerede nå. Det er allerede lagt inn bestilling på fint vær den dagen 😊

Neste år vil bli spennende på mange områder og jeg håper vi kan legge et godt grunnlag for 150 år til som egen kommune i jubileumsåret 2022.

Jeg ønsker dere alle en fredfull julefeiring og et godt nytt år.

 

Jan Helge Andersen

Ordfører