Træna kommune

er Norges eldste fiskevær, med oldtidsfunn fra nærmere 9000 år tilbake. Træna er en liten kommune med nesten 500 innbyggere og er spesiell goegrafisk med sin plassering på kanten av storhavet. 

Kommunen består av mer enn 418 øyer, holmer og skjær, men den faste bosetningen begrenser seg til øyene Husøy, Selvær, Sanna og Sandøy. Kommunesentret ligger på Husøy. Lengre nord finner vi Sanna, Sandøy, Holmen og Dørvær, og med Selvær som siste øygruppe lengst nord.

Gjennom hele øyriket går polarsirkelsen. Midnattsolen kan sees fra slutten av mai og ca. seks uker framover. 

Kommunevåpen_100x126
Kommunevåpenet

Kommunevåpnet

symboliserer tre fiskeangler i gull på rød bunn. Anglene er tegnet etter en beinangel som ble funnet i Kirkhellaren på Sanna og er fra steinaldertid. Angelen symboliserer Træna som fiskevær og formen er fra forhistorisk tid. Tre angler henspeiler på tallordet "tre" i navnet Træna.

Jan Helge Andersen
Trænfjellene i solnedgang - Foto: Jan Helge Andersen

Trænfjellene

på øya Sanna, med sine huler, grotter og minner fra fjern fortid, gir stedet en trolsk atmosfære. I eldre tid var dette seilingsmerket på kysten opphav til mangt et sagn om underlige vesner og overnaturlige krefter.

Træna har en rik fortid. På øya Sanna finnes en enestående samling av fortidsminner med den mektige Kirkhelleren som den mest kjente. Hustufter, grotter og huler forteller om bosetting i Træna helt fra den tidligere steinalder. Hustuftene på Sanna er rster etter noen av de eldste hus konstantert i Norge. En vandring blant gammel og ny bosetting på Sanna, bant fortid og nåtid, fører en nærmere 9000 år tilbake i tiden.

 

Libas ved kai
Libas ved kai ved anlegget til Pelagia på Husøy Foto Jan Helge Andersen

Fisket

er og har alltid vært hovednæringsvei i Træna. Folket har til alle tider livnært seg av det havet ga dem.

Fisket har selvsagt utviklet seg i takt med tiden også her. I tillegg til ordinært kystfiske finner du også fiskerindustri og fiskoppdrett. Ut over dette fins det flere andre bedrifter som bidrar til å gjøre samfunnet produktivt og livskraftig.  

Hurtigbåt
MS Helgeland - Foto: Boreal

Reise og overnatting i Træna

På denne linken finner du alt for å kunne reise til  Træna og innad i kommunen

På denne linken finner du overnattings- og resturanttilbud i Træna.

Flere opplysninger om Træna og hva som skjer i vårt øyrike finner du på www.tenktreana.no 

 

Velkommen til Træna